Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica preuzela rad na SOS liniji 0800 001 002

09. 07. 2024.
Od 1. jula 2024. godine svakodnevni rad na SOS liniji 0800 001 002, koja je ustanovljena u okviru projekta za borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele „Nesalomivi“, preuzela je Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica i njeni lekari sa direktorom bolnice, dr Milanom Stanojkovićem na čelu. Linija, koja ostaje besplatna i anonimna, će građanima Srbije biti dostupna svakog radnog dana od 9 – 15 časova.

Kampanja “Nesalomivi” je pokrenuta u aprilu 2021. godine na inicijativu Hemofarm fondacije i u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Srbije, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i četiri Specjalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Gornjoj Toponici, Kovinu i Novom Kneževcu. U periodu od 2021. do 2023. godine, više od 20.000 ljudi dobilo je psiho-socijalnu pomoć i podršku putem besplatne i anonimne SOS linije, e-mail adresa podrska@nesalomivi.rs , pokret@nesalomivi.rs, i društvenih mreža Hemofarm fondacije i “Nesalomivi”. Oko 40 lekara četiri specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti, koji su prošli obuku za pružanje pomoći putem SOS linije, pružalo je podršku 24 sata, 7 dana u nedelji u protekle tri godine. Izrađen je i Vodič za rad na SOS liniji.

Kampanja “Nesalomivi” prepoznata je i nagrađena sa 15 priznanja na globalnim, evropskim, regionalnim i nacionalnim festivalima koji promovišu društveno odgovorne inicijative i navedena kao primer dobre prakse u oblasti mentalnog zdravlja u izveštaju koji je podnet Komitetu za socijalna i ekonomska prava pri Ujedinjenim nacijama. Podršku kampanji pružilo je preko milion pojedinaca i 657 međunarodnih i domaćih institucija, kompanija, organizacija i inicijativa koje su se aktivno uključile u kampanju. Najveće priznanje ipak ostaje saznanje da je ljudima obezbeđena besplatna stručna pomoć.

Svoj rad u oblasti mentalnog zdravlja, Hemofarm fondacija nastavlja kroz seriju tribina “Na kafi sa psihologom”.

Povezane vesti